Virheellinen strategia anti-fumat ja României. Motivele pentru care planurile Guvernului nu au "lipici" la populație

Julkaistu:

Asiantuntija Emil Pânzaru analysoi "Adevărul" -strategian anti-fumat ja României. Acesta crede că taxele suplimentare pe tutun și pe produsele alternative nu aduc nici bani în plus la buget și nici nu îi ajută pe români să renunțe la fumat.

Talouden tohtori Emil Pânzaru avertizează cu privire la politicile greșite ale statului român, care apelează exclusiv la taxe și impozite pentru a acoper găurile din buget, în dauna altor segmente sociale și Economice. Este și cazul fumătorilor, care, spune expertul, vor plăti prețuri mai mari din cauza accizelor suplimentare, iar acest lucru este dăunător și pentru strategia anti-fumat a țării, care la rândul ei generează efecte negatiivinen în domeniul sănătății, dar și în cel al combaterii infracționalității Economice.

"Consumatorii români vor fi pedepsiţi fără sens pentru greşeala Guvernului. Yksinkertainen ongelma. Statul român a cheltuit mult mai mult decât a încasat, estimările facte plasând deficitul bugetar pentru 2023 in jurul cifrei enorme de 7,5% din PIB, mult peste pragul UE de 3%. Ca urmare, România ar putea pierde toate fondurile europene alocate prin PNRR, un dezastru pentru o ţară care are nevoie serioasă de investiţii”, avertizează Emil Pânzaru.

Taxele suplimentare nu garantează venituri mai mari

Disperat să-şi repare greşeala, Guvernul vrea să-i taxeze în plus pe "vaperi" şi pe cei care preferă alternative fumatului în general, arată Emil Pânzaru.

Însă faptul că statul va majora din nou aceste taxe nu înseamnă încasări suplimentare la buget. "Să fim clari – o măsură care descurajează consumatorii din a cumpăra nişte bunuri nu va aduce bani statului. Rahoitusministeri arvioi 1,1 miljoonan euron budjetin, joka on noilor impozite. Din contră, logica Economică ne-ar spune că lucrurile s-ar întâmpla fix pe dos. Cu cât sunt mai mari taxele, cu atât oamenii vor cumpăra mai puţin sau vor evita taxele pe ascuns. Ar fi un scenariu prost pentru România, ţară în care evaziunea fiscală se ridică la 10% din PIB”, atrage atenția expertul.

Lue koko teksti tässä

Jaa:

saatat pitää myös

Huomaavaiset pussit

Joka vuosi 700 000 ihmistä menetetään traagisesti kaikkialla EU:ssa tupakointiin liittyvien sairauksien vuoksi. Kuten EU arvioi erilaisia nikotiini...

Huomaavaiset pussit

Ruotsi ehdottaa merkittäviä muutoksia nuuskatuotteiden sallittuun nikotiinipitoisuuteen. Äskettäin hallituksen tutkija Inga-Lill Askersjö suositteli...

fiFI

Tilaa uutiskirjeemme